הנזק של עכברים
עכברים הם יונקים ממשפחת המכרסמים שחיים מאכילה של צמחים שונים, קטניות, אגוזים ועוד. עכברים מהווים מזיק די רציני לאדם. הימצאות של עכברים בבית מהווה לא רק מקור לנזקים כלכלים ופגיעה במזון וברכוש של האדם אלא גם מקור לנשיאה של מחלות שונות כמו דבר, קדחת הקרציות, טיפוס ועוד. בחקלאות העכברים עלולים להסב נזק כלכלי כבד לשדות כיוון שהם אוכלים את התוצרת החקלאית ופוגעים בה.
העכברים הם אוכלי כול, אומנם לרוב הם צמחוניים אבל בשעת הדחק הם מסוגלים לאכול גם שבלולים, גופות של עכברים אחרים ובמקרים קיצוניים את הזנב של עצמם.
עכברים והאדם לאורך ההיסטוריה
עוד משחר ההיסטוריה אנשים נלחמו בקיומם של עכברים וניסו להיפתר מהם בדרכים שונות. היו ניסיונות לחסל עכברים על ידי גידול של חתולים. יש חקלאים שנמנעים מפגיעה בנחשים לא ארסיים כיוון שמדובר באחד האויבים הטבעיים של העכברים.
סוגי עכברים
יש סוגים רבים של עכברים שחיים במקומות שונים, בעלי אופי ועמידות שונה ולכן דרך הטיפול בהם וההדברה שלהם היא שונה.
סוגי עכברים – עכבר מצוי
אורכם הממוצע של עכברים מצויים הוא כ 65- 105 ס"מ, משקלם הוא 12- 30 גרם והם בעלי עיניים שחורות, אוזניים עגולות אפם מחודד והשפם שלהם זיפני וארוך. עכברים מצויים הם בעלי פרווה בצבע חום בהיר עד שחור ויש להם כרס בעלת פרווה אפורה או לבנה. הזנב הולך ונעשה בהיר יותר בקצה התחתון שלו.
סוגי עכברים – עכברי שדה
עכברי שדה אלו הם סוגי עכברים שחיים בשדות חקלאיים ובגינות נוי ומסיבים נזק גדול לחקלאות. העכברים חיים בחורים שהם חופרים באדמה וניזונים מפקעות ושורשים של צמחים – מה שגורם למותו של הצמח וכן מקליפות של עצים מה שפוגע בעצים וגורם לייבוש שלהם.
חקלאים רבים נהגו לרסס את השדות שלהם באופן קבוע על מנת להיפתר מעכברים מזיקים אולם מדובר בשיטה לא ממש יעילה שלא פגעה בעכברים אבל כן יצרה פגיעה במי התהום ומקורות מים סמוכים לשדות כמו מעיינות ונחלים, ובעופות הדורסים (שאכלו פגרים של עכברים מורעלים).
חקלאים רבים היום מבינים כי הריסוס אינו יעיל ומיותר ולכן משתמשים בשיטות הדברה ביולוגיות על מנת לחסל עכברים. שחרור של נחשים לא ארסיים או הקמה של תיבות קינון לעופות דורסים ליליים כמו תנשמת או ינשופים מהווה פתרון יעיל וזול משמעותית נגד עכברים מאשר ריסוס של חומרים כימיים.